Dzisiaj druga część wywiadu z dietetykiem Naturhouse. Dowiecie się jak możecie przygotować skórę i włosy na jesień oraz jak jeść na co dzień,żeby żyć zdrowo i długo :)
Jak jeść, aby nasze włosy i skóra były zdrowe i piękne?
Nasze włosy oraz skóra lubią
dietę zbilansowaną. Nasz jadłospis powinien zawierać produkty:
1. Bogate w białko.
Białko wchodzi w skład większości struktur naszego organizmu. Jest niezbędne do
budowy nowych włosów, w miejsce tych utraconych, oraz do wytworzenia kolagenu i
elastyny (odpowiedzialnych za jędrność i elastyczność skóry). W codziennym
jadłospisie powinny pojawić się produkty takie jak: drób, ryby, chude mięso,
nabiał oraz jaja, będące doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Do
wytworzenia keratyny (głównego budulca naskórka, włosów i paznokci) niezbędne
są aminokwasy siarkowe, które znajdziemy w strączkach oraz produktach
zbożowych.
2. Obfitujące w
kwasy Omega-3. Ich brak przyczynia się do wysuszania naskórka, nadwrażliwości skóry
oraz przyspiesza proces jej starzenia. Te zdrowe tłuszcze podnoszą odporność,
działają przeciwzapalnie, przyspieszają regenerację naskórka oraz zapobiegają
zmianom skórnym. Dzięki nim włosy stają się lśniące, zdrowsze i zmniejszają ich
wypadanie. Źródła: tłuste ryby np. łosoś, makrela, śledź, halibut, ale również
oleje roślinne (rzepakowy i lniany) czy orzechy.
3. Zawierające
witaminy.
- witaminę A -
wpływa na wytwarzanie nowych komórek, działa ochronnie na nabłonek skóry, oraz
opóźnia proces starzenia organizmu. Niedobór skutkuje suchymi łamliwymi
włosami, szorstką, suchą i łuszczącą skórą. Źródła: tran, wątroba, wołowina,
wieprzowina, ryby, masło, śmietanka, żółtko jaj. Prowitamina A (beta karoten) -
warzywa pomarańczowe - m.in. marchew, papryka, pomidory, dynia.
- witaminy z grupy
B (szczególnie B2) - wpływają na odpowiednie nawilżenie skóry i włosów, połysk
oraz zmniejszają ich przetłuszczanie. Niedobór powoduje wypadanie włosów i przesuszenie
skóry. Źródła: mleko i jego przetwory, jaja, drożdże, produkty zbożowe z
pełnego przemiału, mięso, ryby, warzywa i owoce.
- Biotynę - wpływa
na odżywienie komórek skóry, włosów i paznokci. Niedobór przyczynia się do
łojotoku, przebarwień, wyprysków, poszarzałej skóry oraz siwienia i wypadania
włosów. Źródła: wątroba, orzechy, jaja, sardynki, owoce morza, mąka
pełnoziarnista.
- Witaminę E i C -
tzw. "witaminy młodości". Ze względu na silne działanie
antyoksydacyjne chronią skórę przed różnego typu uszkodzeniami, opóźniają
proces starzenia komórek oraz biorą udział w ich odnowie. Źródła witaminy E:
oleje roślinne (rzepakowy i słonecznikowy), kiełki, nasiona, orzechy. Źródła
witaminy C: dzika róża, czarna porzeczka, aronia, cytrusy, warzywa kapustne,
papryka, natka pietruszki.
4. Zawierające
składniki mineralne:
- żelazo - wpływa
na odżywienie i ukrwienie skóry, włosów i paznokci. Niedobór powoduje
osłabienie włosów, bladość i szorstkość skóry. Źródła: wątroba, czerwone mięso,
drób, ryby, jaja. - cynk - zwany "minerałem młodości" wpływa na
kondycję włosów, poprawia wygląd skóry, stymuluje wzrost włosów i paznokci,
przyspiesza proces gojenia ran oraz spowalnia proces starzenia organizmu.
Źródła: ostrygi, kiełki, orzechy, mięso, strączki, produkty pełnoziarniste.
- miedź - zwiększa
elastyczność oraz poprawia koloryt skóry, zmniejsza wydzielanie sebum oraz
działa przeciwzmarszczkowo (zwiększa syntezę kolagenu i elastyny). Ogranicza
wypadanie włosów oraz stymuluje ich wzrost. Źródła: kakao, pestki, orzechy,
wątroba, produkty pełnoziarniste.
- krzem - nadaje włosom
połysk, zapobiega nadmiernemu ich wypadaniu, wspiera odnowę naskórka, zapobiega
łamaniu paznokci. Źródła: otręby pszenne, owsiane, ryżowe, produkty
pełnoziarniste, kapustne, skrzyp polny, pokrzywa.
- siarka - nadaje
skórze zdrowy wygląd ze względu na zdolność regeneracji naskórka, jest
składnikiem keratyny oraz kolagenu, dzięki czemu pozwala na zachowanie młodego,
świeżego wyglądu. Zapobiega również łamaniu i wypadaniu włosów. Źródła: jaja,
ryby, mięso, mleko, strączki, cebula i czosnek.
Czy witaminy zawarte w jedzeniu potrzebują specjalnego sposobu przyjmowania,
aby mogły się wchłonąć?
Witaminy zawarte w pożywieniu często potrzebują dodatkowego wsparcia, żeby
mogły zostać w odpowiedni sposób przyswojone i wykorzystane przez organizm. Dla
przykładu witaminy A,D,E i K są rozpuszczalne w tłuszczach, więc obecność rozpuszczalnika
takiego jak np. olej roślinny zwiększy ich wchłanianie. Z kolei żelazo zostanie
wchłonięte w obecności witaminy C, zatem należy pamiętać o łączeniu mięsa czy
ryb z warzywami będącymi źródłem tej witaminy.
Jak wspomagać nasz organizm w okresie jesiennym, aby włosy i skóra nadal były zdrowe i na takie wyglądały?
Niezależnie od pory roku nasza dieta zawsze powinna być pełnowartościowa i
urozmaicona. Odpowiednie odżywienie naszego organizmu na niebagatelny wpływ na
kondycję naszej skóry i włosów. Dlatego też, również w okresie jesiennym w
naszym jadłospisie nie może zabraknąć warzyw (m.in. dynia, jarmuż, seler,
kapustne, cukinia, pomidory, marchew, buraki) i owoców (m.in. śliwki, borówki,
winogrona, brzoskwinie, aronia), które dostarczą nam wielu składników
mineralnych, witamin, a także innych przeciwutleniaczy, chroniących organizm
przed starzeniem.
Jakie korzyści, poza zdrowymi włosami oraz skórą, przyniesie nam
pełnowartościowa dieta?
Racjonalna dieta wpłynie korzystnie nie tylko na nasz atrakcyjny wygląd. Przede
wszystkim uchroni nas przed rozwojem licznych chorób dietozależnych, takich jak
np. otyłość, cukrzyca typu II, choroby układu krążenia (miażdżyca,
nadciśnienie, udary mózgu) czy nowotwory. Dzięki pełnowartościowej diecie mamy
więcej energii, jesteśmy bardziej kreatywni, nie mamy problemu z pamięcią czy
koncentracją. Osoby, które zwracają uwagę na to co jedzą lepiej znoszą sytuacje
stresowe, a także są w mniejszym stopniu narażeni na depresję. Zdrowy styl
życia to nie tylko dieta, ale również aktywność fizyczna, która także chroni
przed wieloma chorobami oraz zwiększa komfort życia pomimo upływającego czasu.
Dzięki zdrowemu odżywianiu i ćwiczeniom możemy wydłużyć swoje życie :)
Mamy dla Was jeszcze jedną, ostatnią już część rozmowy z Panią Katarzyną :) Spodziewajcie się jej za tydzień, w naszym copiątkowym poście :)
Katarzyna
Romanek - dietetyk Naturhouse w Pruszkowie. Na co dzień zajmuje się nauką
zdrowego odżywiania oraz wspieraniem osób borykających się z nadmierną masą
ciała. Jest inżynierem dietetykiem - ukończyła studia uzupełniające
magisterskie na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka na
Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. W trakcie studiów odbyła praktyki w
szpitalach jak również staż w krakowskim gabinecie dietetycznym. Chętnie
podnosi swoje kwalifikacje. Dotychczas odbyty kurs żywienia sportowego,
szkolenie „Edukator w cukrzycy” oraz „Dietocoaching I i II°” z pewnością nie
były jej ostatnimi.
Jest osobą
otwartą i łatwo nawiązuje kontakty. Czerpie ogromną radość z możliwości
niesienia ludziom pomocy w walce z nadwagą czy otyłością jak również z
możliwości żywieniowego edukowania klientów. W swojej pracy przede wszystkim
stawia na empatię i indywidualne podejście do każdego.
Wolny czas
najczęściej spędza w kuchni poznając i łącząc nowe smaki. Uwielbia również
aktywny odpoczynek na świeżym powietrzu z najbliższymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz