piątek, 9 września 2016

Jesienna i codzienna dieta-druga część wywiadu z dietetykiem Naturhouse





Dzisiaj druga część wywiadu z dietetykiem Naturhouse. Dowiecie się jak możecie przygotować skórę i włosy na jesień oraz jak jeść na co dzień,żeby żyć zdrowo i długo :) 


Jak jeść, aby nasze włosy i skóra były zdrowe i piękne?

Nasze włosy oraz skóra lubią dietę zbilansowaną. Nasz jadłospis powinien zawierać produkty:
1. Bogate w białko. Białko wchodzi w skład większości struktur naszego organizmu. Jest niezbędne do budowy nowych włosów, w miejsce tych utraconych, oraz do wytworzenia kolagenu i elastyny (odpowiedzialnych za jędrność i elastyczność skóry). W codziennym jadłospisie powinny pojawić się produkty takie jak: drób, ryby, chude mięso, nabiał oraz jaja, będące doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Do wytworzenia keratyny (głównego budulca naskórka, włosów i paznokci) niezbędne są aminokwasy siarkowe, które znajdziemy w strączkach oraz produktach zbożowych.
2. Obfitujące w kwasy Omega-3. Ich brak przyczynia się do wysuszania naskórka, nadwrażliwości skóry oraz przyspiesza proces jej starzenia. Te zdrowe tłuszcze podnoszą odporność, działają przeciwzapalnie, przyspieszają regenerację naskórka oraz zapobiegają zmianom skórnym. Dzięki nim włosy stają się lśniące, zdrowsze i zmniejszają ich wypadanie. Źródła: tłuste ryby np. łosoś, makrela, śledź, halibut, ale również oleje roślinne (rzepakowy i lniany) czy orzechy.
3. Zawierające witaminy.
- witaminę A - wpływa na wytwarzanie nowych komórek, działa ochronnie na nabłonek skóry, oraz opóźnia proces starzenia organizmu. Niedobór skutkuje suchymi łamliwymi włosami, szorstką, suchą i łuszczącą skórą. Źródła: tran, wątroba, wołowina, wieprzowina, ryby, masło, śmietanka, żółtko jaj. Prowitamina A (beta karoten) - warzywa pomarańczowe - m.in. marchew, papryka, pomidory, dynia.
- witaminy z grupy B (szczególnie B2) - wpływają na odpowiednie nawilżenie skóry i włosów, połysk oraz zmniejszają ich przetłuszczanie. Niedobór powoduje wypadanie włosów i przesuszenie skóry. Źródła: mleko i jego przetwory, jaja, drożdże, produkty zbożowe z pełnego przemiału, mięso, ryby, warzywa i owoce.
- Biotynę - wpływa na odżywienie komórek skóry, włosów i paznokci. Niedobór przyczynia się do łojotoku, przebarwień, wyprysków, poszarzałej skóry oraz siwienia i wypadania włosów. Źródła: wątroba, orzechy, jaja, sardynki, owoce morza, mąka pełnoziarnista.
- Witaminę E i C - tzw. "witaminy młodości". Ze względu na silne działanie antyoksydacyjne chronią skórę przed różnego typu uszkodzeniami, opóźniają proces starzenia komórek oraz biorą udział w ich odnowie. Źródła witaminy E: oleje roślinne (rzepakowy i słonecznikowy), kiełki, nasiona, orzechy. Źródła witaminy C: dzika róża, czarna porzeczka, aronia, cytrusy, warzywa kapustne, papryka, natka pietruszki.
4. Zawierające składniki mineralne:
- żelazo - wpływa na odżywienie i ukrwienie skóry, włosów i paznokci. Niedobór powoduje osłabienie włosów, bladość i szorstkość skóry. Źródła: wątroba, czerwone mięso, drób, ryby, jaja. - cynk - zwany "minerałem młodości" wpływa na kondycję włosów, poprawia wygląd skóry, stymuluje wzrost włosów i paznokci, przyspiesza proces gojenia ran oraz spowalnia proces starzenia organizmu. Źródła: ostrygi, kiełki, orzechy, mięso, strączki, produkty pełnoziarniste.
- miedź - zwiększa elastyczność oraz poprawia koloryt skóry, zmniejsza wydzielanie sebum oraz działa przeciwzmarszczkowo (zwiększa syntezę kolagenu i elastyny). Ogranicza wypadanie włosów oraz stymuluje ich wzrost. Źródła: kakao, pestki, orzechy, wątroba, produkty pełnoziarniste.
- krzem - nadaje włosom połysk, zapobiega nadmiernemu ich wypadaniu, wspiera odnowę naskórka, zapobiega łamaniu paznokci. Źródła: otręby pszenne, owsiane, ryżowe, produkty pełnoziarniste, kapustne, skrzyp polny, pokrzywa.

- siarka - nadaje skórze zdrowy wygląd ze względu na zdolność regeneracji naskórka, jest składnikiem keratyny oraz kolagenu, dzięki czemu pozwala na zachowanie młodego, świeżego wyglądu. Zapobiega również łamaniu i wypadaniu włosów. Źródła: jaja, ryby, mięso, mleko, strączki, cebula i czosnek.

Czy witaminy zawarte w jedzeniu potrzebują specjalnego sposobu przyjmowania, aby mogły się wchłonąć?
Witaminy zawarte w pożywieniu często potrzebują dodatkowego wsparcia, żeby mogły zostać w odpowiedni sposób przyswojone i wykorzystane przez organizm. Dla przykładu witaminy A,D,E i K są rozpuszczalne w tłuszczach, więc obecność rozpuszczalnika takiego jak np. olej roślinny zwiększy ich wchłanianie. Z kolei żelazo zostanie wchłonięte w obecności witaminy C, zatem należy pamiętać o łączeniu mięsa czy ryb z warzywami będącymi źródłem tej witaminy.


Jak wspomagać nasz organizm w okresie jesiennym, aby włosy i skóra nadal były zdrowe i na takie wyglądały?

Niezależnie od pory roku nasza dieta zawsze powinna być pełnowartościowa i urozmaicona. Odpowiednie odżywienie naszego organizmu na niebagatelny wpływ na kondycję naszej skóry i włosów. Dlatego też, również w okresie jesiennym w naszym jadłospisie nie może zabraknąć warzyw (m.in. dynia, jarmuż, seler, kapustne, cukinia, pomidory, marchew, buraki) i owoców (m.in. śliwki, borówki, winogrona, brzoskwinie, aronia), które dostarczą nam wielu składników mineralnych, witamin, a także innych przeciwutleniaczy, chroniących organizm przed starzeniem.

Jakie korzyści, poza zdrowymi włosami oraz skórą, przyniesie nam pełnowartościowa dieta?
Racjonalna dieta wpłynie korzystnie nie tylko na nasz atrakcyjny wygląd. Przede wszystkim uchroni nas przed rozwojem licznych chorób dietozależnych, takich jak np. otyłość, cukrzyca typu II, choroby układu krążenia (miażdżyca, nadciśnienie, udary mózgu) czy nowotwory. Dzięki pełnowartościowej diecie mamy więcej energii, jesteśmy bardziej kreatywni, nie mamy problemu z pamięcią czy koncentracją. Osoby, które zwracają uwagę na to co jedzą lepiej znoszą sytuacje stresowe, a także są w mniejszym stopniu narażeni na depresję. Zdrowy styl życia to nie tylko dieta, ale również aktywność fizyczna, która także chroni przed wieloma chorobami oraz zwiększa komfort życia pomimo upływającego czasu. Dzięki zdrowemu odżywianiu i ćwiczeniom możemy wydłużyć swoje życie :)

Mamy dla Was jeszcze jedną, ostatnią już część rozmowy z Panią Katarzyną :) Spodziewajcie się jej za tydzień, w naszym copiątkowym poście :)

Katarzyna Romanek - dietetyk Naturhouse w Pruszkowie. Na co dzień zajmuje się nauką zdrowego odżywiania oraz wspieraniem osób borykających się z nadmierną masą ciała. Jest inżynierem dietetykiem - ukończyła studia uzupełniające magisterskie na kierunku Technologia żywności i żywienie człowieka na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. W trakcie studiów odbyła praktyki w szpitalach jak również staż w krakowskim gabinecie dietetycznym. Chętnie podnosi swoje kwalifikacje. Dotychczas odbyty kurs żywienia sportowego, szkolenie „Edukator w cukrzycy” oraz „Dietocoaching I i II°” z pewnością nie były jej ostatnimi.

Jest osobą otwartą i łatwo nawiązuje kontakty. Czerpie ogromną radość z możliwości niesienia ludziom pomocy w walce z nadwagą czy otyłością jak również z możliwości żywieniowego edukowania klientów. W swojej pracy przede wszystkim stawia na empatię i indywidualne podejście do każdego.
Wolny czas najczęściej spędza w kuchni poznając i łącząc nowe smaki. Uwielbia również aktywny odpoczynek na świeżym powietrzu z najbliższymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz