Healthy Living

Świąteczny niezbędnik


1.Kruche pierniczki

Składniki:
* mąka pszenna 500g
*miękkie masło lub margaryna 150g
*cukier puder 200g
*płynny miód 200g
*jedno jajko 
*łyżeczka sody
*przyprawa do pierników 2 łyżeczki
*białko jajka
*cukier puder 200g
  1. Przygotuj stolnicę i kuchenną wagę. Odważ mąkę, cukier puder, miód i masło.
  2. Wymieszaj na stolnicy mąkę z sodą oczyszczoną, przyprawą do pierników i cukrem pudrem, dodaj tłuszcz i posiekaj całość ostrym nożem. Zrób dołek i wlej do niego miód oraz jajko. Wyrób ciasto.
  3. Gotowe ciasto rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm.
  4. Wykrawaj foremkami dowolne kształty i układaj pierniczki na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj, żeby nie układać ich zbyt blisko siebie, bo pierniczki podczas pieczenia urosną.
  5. Nagrzej piekarnik do 180 st. C i piecz pierniki przez ok. 10 minut.
  6. Przygotuj lukier: w makutrze utrzyj białko z cukrem pudrem. Do smaku możesz dodać kilka kropel soku z cytryny. Żeby zrobić kolorowy lukier, możesz dodać do niego odrobinę soku jagodowego albo malinowego.
  7. Jeszcze ciepłe pierniczki posmaruj lukrem, możesz je też posypać kolorową lub czekoladową posypką, ozdobić rodzynkami, kandyzowanymi owocami lub jadalnymi perełkami.
  8. Kiedy pierniczki wystygną, przełóż je do metalowych puszek z pokrywkami, żeby zmiękły do Bożego Narodzenia.
 



2.  Domowe ozdoby choinkowe - pomysły

* Bombki z wydmuszek!

Czego potrzebuje?

* wydmuszka
*klei introligatorski
*ozdoby (włóczka, krepina, papier kolorowy)

Wydmuszkę smarujemy klejem i np owijamy do okoła ciasno włóczką, kiedy wydmuszka będzie w pełni obklejona dodajemy ozdoby według uznania np. brokat, cekiny. 
Na koniec kiedy nasza bombka wyschnie możemy zawinąć włóczkę jak na prezent i w ten sposób uzyskać zawieszkę.
Inną metodą jest pozostawienie części włóczki  luźno przy czubku, tak aby stworzyła zawieszkę.






* Łańcuch z krepiny 

Absolutny niezbędnik na każdej choince, krepinę tniemy na paski, następnie sklejamy oczko w oczko.




* Ozdoby z masy solnej (choinkowe pierniczki)

Czego potrzebuje?

* szklanka soli, 
* 1,5 szklanki ciepłej wody z kranu, 
* 1,5 szklanki mąki, 
* 50 g cynamonu mielonego, 
* 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 
*1  łyżka oleju do smażenia, 
* słomka do picia, 
* foremki do ciastek, 
* papier do pieczenia, 
* farbki akrylowe, 
* brokat w kleju


Zmieszaj w miseczce ciepłą wodę i sól. Dobrze zmieszaj zanim dodasz olej. Do osobnej miseczki daj mąkę, cynamon i gałkę muszkatołową a następnie dobrze wymieszaj aby wszystkie składniki się połączyły. Przyprawy sprawią, że ciasto nabierze koloru brązowego jak piernik i sprawi, że ozdoby będą pięknie pachnieć. Możesz zrobić jednak w takim kolorze w jakim chcesz - w tym celu nie dodawaj przypraw tylko barwnik spożywczy.Teraz pomału dodawaj słonej wody do mącznej mieszanki cały czas mieszając, aż uformuje się ciasto. Zacznij ugniatać ciasto na płaskiej powierzchni, aż ciasto będzie trzymać się razem (będzie jak plastelina). W zależności od tego, czy ciasto jest zbyt mokre czy za suche należy dodać trochę mąki lub wody.

Aby zrobić ciasto kolorowe dodaj do niego nieco barwnika spożywczego. Możesz potrzebować rękawiczek plastikowych bo barwniki czasami ciężko się zmywają ze skóry. Jeśli ciasto zrobi się zbyt twarde po dodaniu barwnika wówczas dodaj odrobinę wody.

Kiedy już twoje ciasto solne jest gotowe włóż je na pół godziny do lodówki wcześniej owijając foliowym workiem. Pachną wyśmienicie jak święta Bożego Narodzenia, wyglądają na tyle dobrze, aby je zjeść, jednak te ozdoby choinkowe nie smakują dobrze. Możemy je za to przechowywać przez kilka lat i co roku ozdabiać nimi drzewko bożonarodzeniowe.









Trzy zdrowe przepisy na dziś






1. Zdrowe batony bez pieczenia



Ilość porcji: 20 -24 porcji
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: -----
Czas całkowity: 30 minut
Składniki:
  • 1 szklanka masła orzechowego
  • ½ szklanki miodu
  • ½ szklanki oleju kokosowego
  • 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • ½ szklanki dowolnych bakalii
  • 1 tabliczka (100 g ) gorzkiej czekolady
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. W rondelku rozpuścić masło orzechowe i olej kokosowy.
  2. Zdjąć z ognia i dodać miód oraz połamaną czekoladę. Poczekać aż wszystko się rozpuści i wymieszać do połączenia składników.
  3. Bakalie posiekać i wraz z płatkami owsianymi, wiórkami kokosowymi oraz solą dodać do masy orzechowej. Całość wymieszać, a następnie wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20 x 20 cm.
  4. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut. Wyjąć i pokroić na dowolne kształty.



2. Ciasto bananowe (bez cukru i glutenu)


Ilość porcji: 10-15
Czas przygotowania: 15 min
Czas pieczenia:-------
Czas całkowity: doba

Składniki:
  • 50g mąki kokosowej
  • 50g szklanka orzechów włoskich
  • pół szklanki rodzynek 
  • 4 banany
  • 1,5 szklanki gorzkiego kakao 
Przygotowanie:

  1. Banany obierz ze skóry i rozgnieć widelcem na papkę
  2. Wymieszaj razem kakao, mąkę i banany. Odpowiednio wyrobiona masa powinna utworzyć lepką, dość elastyczną kulę ciasta.
  3. Do ciasta dodaj orzechy w dużych cząstkach oraz rodzynki. Wymieszaj masę dokładnie.
  4. Ceramiczne naczynie wyłóż papierem do pieczenia i przełóż  masę na papier, wyrównaj dłońmi i starannie dociśnij.
  5. Naczynie z ciastem, wstaw na noc do lodówki i gotowe :)



3. Bezglutenowe ciastka 


Ilość porcji: 0k 25 ciastek
Czas przygotowania: 10 min
Czas pieczenia: 10 min
Całkowity czas: ok 45 min



Składniki:
  • 70g mąki kokosowej
  • 30g mąki ryżowej
  • 70g masła
  • 20g oleju
  • 30g syropu z agawy

Przygotowanie:


Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i szybko zagniatamy ciasto. Chłodzimy w lodówce około pół godziny. Następnie z ciasta odrywamy niewielkie kawałki, toczymy kulki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczamy. Pieczemy w temperaturze 180C przez około 10 minut.












Piękna pupa na wyciągnięcie ręki- domowe ćwiczenia 

Każda z nas marzy o jędrnej pupie i twardych pośladkach, jednak jak dobrze wiemy same się one nie zrobią :)

Brak czasu na pójście na siłownie to nie wymówka! 

O swoją figurę możesz bez problemu zadbać w domu, poniżej znajdziesz kilka fajnych ćwiczeń oraz filmik z tutorialem :)


Zdjęcie zapożyczone od portalu
polki.pl

Zdjęcie zapożyczone od portalu
polki.pl





10 minutowy trening pośladków, to świetny killer!
Która z nas nie będzie stanie wygospodarować takiego czasu? :)




















Naturalny antybiotyk, czyli jak być zdrowym bez chodzenia do apteki :)



Sposobów na utrzymanie dobrego samopoczucia jest mnóstwo, jednakże warto pamiętać o tym, że najlepsze z nich to te które daje nam matka natura. :)

Jesień to czas grypy i przeziębień, chandry i marudzenia.
Jeśli włączysz do swojej diety tych kilka składników pierwszych dwóch napewno uda Ci się uniknąć.

A te magiczne składniki to:
* IMBIR 

*CYTRYNA 

*MIÓD
1. Napar z imbiru, miodu i cytryny

Jeśli dopadnie Cię przeziębienie nie ma na świecie nic lepszego i smaczniejszego niż ten napar, jego przygotowanie zajmuje chwile a Twój organizm stanie na równe nogi w kilka chwil.

Sprsób przygotowania:

Imbir obieramy i kroimy w kostkę (w przypadku przeziębienia im więcej tym lepiej), cytrynę obieramy ze skórki, przygotowujemy ok 3 łyżki stołowe miodu.

Gotujemy wodę, BARDZO WAŻNE! IMBIRU NIGDY NIE ZALEWAJ WRZĄTKIEM,
 temperatura parzenia imbiru to ok 70-75 stopni, 
także po zagotowaniu wody trzeba odczekać ok 8-9 min.

Do dzbanka wrzucamy imbir i zalewamy wodą, przykrywamy talerzykiem aby mógł się zaparzyć, po ok 2-3 minutach wciskamy cytrynę mieszamy i dodajemy miód (według uznania) 

Tak przygotowany napar pijemy póki jest ciepły, doskonale nas rozgrzeje i będzie zabijał toksyny które nagromadziły się w naszym ciałku.



2. Herbara z plasterkami imbiu, goździkami, pomarańczą i sokiem malinowym

Jeśli chcemy uchronić się przed przeziębieniem i wzmocnić naszą odporność do codziennej herbatki Earl Grey możemy dodać 2-3 cienkie plasterki imbiru, plasterek pomarańczy, 2 goździki i dla smaku zalać naturalnym sokiem malinowym. 

Taka misktura świetnie rozgrzeje nas od środka i nie pozwoli na to by bakterie przejęły nad nami kontrolę.




3. Syrop z imbiru cukru i cytryny

Tym razem to już antybiotyk. :) 
Składniki te same, ale sposób przygotowanie nieco inny, działa zdecydowanie mocniej jest lepszy niż gripex, czy teraflu.


Sposób przygotowania.

*Słoiczek
*ok 8 łyżek miodu
*Cały korzeń imbiru 
*Duża cytryna 

Imbir tak jak do naparu kroimy w kostkę, wrzucamy do słoiczka, wyciskamy dokładnie całą cytrynę, sok wlewamy do słoiczka z przygotowanym imbirem, na wierzch dodajemy miód.
Miksturę mieszamy dokładnie, słoiczek zakręcamy aby imbir mógł puścić sok i odstawiamy na kilka godzin, lub najlepiej na całą noc.
Rano będzie czekał na nas syrop gotowy do wypicia, najlepiej zażywać go ok 4-5 razy dziennie po ok 3-4 łyżki :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz